A HAGYOMÁNY EREJÉVEL

2017. év - 175 éve a világ mezőgépgyártásában – 45 éve meghatározó szerep a Magyar mezőgazdaságban

CASE IH

 

A KEZDETEK

A vállalat elindulása szervesen kapcsolódott az amerikai gazdaság fellendüléséhez. Case 1869-ben megépítette az első gőzgép meghajtású vontatott traktort, majd 1876-ban elkészítette az első gőzgép hajtotta önjáró vontatót. Mivel a cséplésben a gőzgépek hamarosan leváltották a lovakat, a J.I. Case Treshing Machine Company 1886-ra a világ legnagyobb gőzgépgyártójává vált.

INTERNATIONAL HARVESTER

1902-ben öt vállalat összeolvadásával Chicagoban létrejött az International Harvester Company. A megállapodás létrehozója J.P. Morgan amerikai bankár volt. A vállalat az első kombájnját 1915-ben gyártotta, majd 1923-ban mutatta be a Farmall®-t, a világ első sorközjáró traktorát. Az International Harvester több, mint ötmillió Farmall traktort értékesített, és 1977-ben piacra dobta az egyedülálló, Axial-Flow® rotoros kombájnt, amely egyszerűségével forradalmasította az iparágat. Az Axial-Flow kombájnok napjainkban is etalonnak számítanak a betakarítási minőség tekintetében.

MEGSZÜLETIK A CASE IH

A Case IH 1985-ben alakult meg, amikor a Tenneco csoport, az akkori J.I CASE tulajdonosa felvásárolta az International Harvester mezőgazdasági üzletágát, így egyesítve egyetlen márkában a CASE és az IH örökségét. Első terméke az 1987-ben, a 160-240 LE közötti teljesítménytartományban gyártott Magnum traktor volt, amely traktorok közül az elsőként kapta meg a Kiváló Ipari Tervezésért díjat (IDEA – Industrial Design Excellence Award). Napjainkban a Magnum továbbra is az egyik legismertebb Case IH termék, s több mint 150 000 darabot adtak el ez idáig belőle. 1986-ban a legendás törzscsuklós traktorgyártó a STEIGER inc. is a cégcsoport tulajdonába került, mellyel kiszélesített traktorgyártását a Case IH. Közös fejlesztésük eredménye az 1996-ban bevezetett, forradalmian új Steiger Quadtrac törzscsuklós hevederes traktor, amelynek jelenlegi változata a mai napig páratlan színvonalat testesít meg a világ mezőgépgyártásában.

A CASE IH TÖRTÉNETE HAZÁNKBAN

A CASE, MCCORMICK illetve IH márkanevek hazánkban az 1900-as évek eleje óta sem voltak ismeretlenek, azonban a nagy áttörést a 70-es évek iparosított mezőgazdasága hozta a márka elterjedésében. Ekkor a hazai termelési rendszereknek köszönhetően a RÁBA MVG. segítségével olyan termékek kerültek bevezetésre és gyártásra melyek korábban nem voltak elérhetők Magyarországon. 1971-ben érkezett meg az első 38 darab IH 1456 Farmall traktor melyet 1972-ben már az új IH 1066 és 1466 típusok követtek. 1974-ben az amerikai STEIGER-el kötött licenszerződés alapján megkezdődhetett a legendás RÁBA-STEIGER traktorok gyártása. Ezt követte az IH talajművelő és vetőgépeinek (IH770, IH490, IH720, IH14, IH6200 stb.) licencének megvásárlása, melyet a RÁBA gyár Szentgothárdi és Mosonmagyarovári gyáregységeiben gyártottak. Az 1978-as Bábolnai Gazdanapok keretében bemutatkozott az IH AXIAL-FLOW kombájnj mely különleges színfolt volt az akkori mezőgazdaságban. 1980-ban RÁBA MVG. kispesti gyáregységében megkezdődhetett a IH 3588-as traktorok RÁBA-MAN motorral történő szerelése. 1982-ben a GFP-program keretében behozatalra kerültek az új fejlesztésű IH5288-as traktorok. 1989-ben megjelent hazánkban is a CASE IH legújabb traktorja MAGNUM 7100-as sorozat. A 90-es évek eleji válságot követően pedig már Magyarországon is elérhetővé vált a CASE IH teljes gyártmánypalettája a gazdálkodók legnagyobb megelégedésére.

CASE IH


Nyomtatás  

Eszközök

Eszközök