Farmfórum Case IH magazin

Nagy és veszteségmentes cséplési teljesítmény szójabab betakarítása során / nagyon jó betakarítási minőség kiváló csírázási kapacitással a Saatbau Linz vállalattól származó terménnyel

 

A szójabab közismerten a hüvelyesek királynője, és jelenleg óriási a kereslet rá számos európai termesztési régióban, nem utolsó sorban az új fehérjeforrások iránti kutatás miatt.

Ezt a szója vetése iránt megnövekedett érdeklődést tovább erősítették a termény új lehetőségei a „zöldebb” gazdálkodás kontextusában, ami a szóját, mint ökológiailag hasznos és előnyben részesített terményként tartja nyilván. Az ausztriai Saatbau Linz vállalat a legmegfelelőbb és legnagyobb termésátlagokat produkáló fajtákat kínálja ebből a terményből.

Azonban azt is el kell mondani, hogy a szójabab speciális kihívásokat is jelent a betakarítási folyamat során. Ha a szóját túl hosszú ideig és túl nagy mennyiségben tárolják, vagy, ha az alsó hüvelyek túl alacsonyan helyezkednek el, akkor a szemveszteség gyorsan megemelkedhet. Ezért a nagy jelentőséghez hozzákapcsolódik az optimális betakarítási folyamat szükségessége, valamint a jól megválasztott aratási idő és a szemnedvesség megfelelő szintje.

Kiváló vetőmag minőség

A Case IH által gyártott Axial-Flow kombájnok hosszú évek óta bizonyítják arra való képességüket, hogy növeljék a vetőmag céllal termelt termények termésátlagát, nem utolsó sorban azért, mert nagyon kíméletesen csépelnek, amelynek eredményeként nagyon kicsi a tört szem arány.

Ezt bizonyítandó a Case IH Axial-Flow kombájnok alkalmasságát egy szeptember végén megrendezett gyakorlati aratási bemutató keretében demonstrálták vevőknek, amelyen a Saatbau Linz vetőmag beszállító munkatársai is részt vettek. Egy új Case IH Axial-Flow kombájnt használtak a bemutató során: az Axial-Flow 7240-es 3020-as flexibilis vágóasztallal felszerelve.

A teszt terület egy szójatábla volt 3,5 tonna per hektáros átlaghozammal, amelyet 16%-os szemnedvesség mellett arattak le. Ez a rendezvény ismét lehetővé tette, hogy az Axial-Flow kombájn bemutathassa az erősségeit, ami az Axial-Flow rotor teljesítménye és képességei. Az új 240-es sorozat optimalizált ST rotorja maximális teljesítményt garantál szója aratás során is, például úgy, hogy kedvezőtlen betakarítási körülmények között is nagy áteresztőképességet biztosít.

A kíméletes cséplési folyamatnak és a hulladékoknak a tiszta szemek közüli hatékony leválasztásának köszönhetően az Axial-Flow elv a szántóföldi szemveszteséget is segít megelőzni a szójabab esetében is, továbbá jelentős mértékben csökkenti a szemét mennyiségét a magtartályban, ahogy azt a gyakorlati tesztek is demonstrálták.

A kombájn még alacsony rotor fordulatszám (400 min-1) esetén is nagy betakarítási sebességet volt képes elérni a rotor első részén, és ezek hatékony és kíméletes centrifugális leválasztási folyamatot hoztak létre. Ennek eredményeként nincs szükség olyan további részegységekre, mint pl. külső gyorsító dobok.

Az új 3020-as flexibilis vágóasztal is hozzájárult ehhez a sikerhez, és kibővíti a Case IH vágóasztal opciók választékát az idei aratási szezonra. A flexibilis vágóasztal speciálisan a termelékenység maximalizálására és a szemveszteség megelőzésére lett tervezve a szójabab és minden olyan termény betakarítása során, amelyet a talajhoz közel kell leszedni.

Ez az új vágóasztal az új és rugalmas kasza gerendájával emelkedik ki más modellek közül. Ez olyan, minden szempontból állítható csatlakozó rendszert is magába foglal, amely alkalmazkodik a talajfelszín egyenetlenségeihez - még kis tarlómagasság esetén is - anélkül, hogy túrná a talajt. A kasza talajhoz viszonyított magassága kézzel állítható, vagy opcióként a kombájn fülkéjéből, ami nagyon sikeres megoldásnak bizonyult a 2014-es szójaaratás során, amikor nagyon kedvezőtlen betakarítási körülmények között kellett dolgozni, nagy termésátlagban és szemnedvességben.

Az alacsony törtszem arány bemutatása érdekében egy kézzel morzsolt mintát hasonlítottak össze a kombájn magtartályából vett mintával. A kézzel morzsolt mintában 98% volt a normális, 2% az abnormális és 0% a használhatatlan szemek aránya. Miután beszállították a Saatbau Linz terménytárolójába, a Case IH Axial-Flow által learatott szója értéke 96% normálisnak, 4% abnormálisnak és 0% használhatatlannal minősült - így nem igazán volt különbség a tört szem arány és a csökkent csírázási jellemzők vonatkozásában. ‘Ezek az értékek, különösen az elmúlt évi, egész Ausztriára jellemző rendkívül változó csírázási szintek és az érési időszakban megtapasztalt kedvezőtlen időjárási körülmények ismeretében az első helyen állnak‘ - szólt Georg Landerl, a Case IH ausztriai betakarítási technológiai szakértőjének értékelése.

Az új Flex 3020-as vágóasztal speciálisan megnövelt teljesítményre lett tervezve, valamint arra, hogy megakadályozza a szemveszteséget a szójabab aratása során. A 3020-as vágóasztal flexibilis kasza gerendával van felszerelve.

case ih Georg Landerl

Interjú Georg Landerl-lel, a Case IH St. Valentin-i betakarítási technológia specialistájával tanácsok szója aratásához

 

FARMFORUM: Landerl úr, mit kell szem előtt tartani, amikor szójababot aratunk?

GEORG LANDERL: A szója szeptember közepétől a végéig érik meg az aratásra. A korszerű fajták lényegesen jobban tűrik a cséplést. Például sokkal kevésbé hajlamosak a szemtörésre a cséplési folyamat során. A tapasztalataink azt mutatják, hogy a betakarításhoz optimális szemnedvesség tartomány 13 és 15% között van. Ezen nedvességszint alatt a tört szem arány hajlamos megemelkedni. Ez azt jelenti, hogy ha szeptember végén aratunk, akkor várhatóan magas lesz a szemnedvesség és a talajnedvesség tartalom, amelyek megnehezíthetik a betakarítást.

 

FARMFORUM: Mit kell figyelembe venni a kombájn beállításakor?

GEORG LANDERL: Más csépelt terményekkel összehasonlítva a szójababok nagyon alacsonyan növekednek a száron, tehát az első hüvelyek mindössze néhány centiméter magasan vannak a talajszint felett. Ezért a kis magasságú levágás alapvető fontosságú, különösen a szemveszteség megelőzése érdekében. Természetesen ez az a pont, amikor a teljes Case IH AFS rendszer megmutathatja, hogy mit tud. Az automata kormányzás rendszer lehetővé teszi a gépkezelő számára, hogy teljes mértékben a betakarítási folyamatra koncentrálhasson. Az Axial-Flow rendszer minden esetben sokkal gazdaságosabb a szemveszteség vonatkozásában, mint bármely más betakarító rendszer. Természetesen fontos a motolla pozíció és a sebesség szakszerű beállítása – különösen annak érdekében, hogy a hüvelyek ne ütközzenek a motolla fogakkal. Szója aratásakor a szokásosnál kicsit gyorsabban lehet haladni. Mivel a szalma mennyisége kevesebb, mint amikor pl. kalászosokat arat, ezért az Axial-Flow rendszer egyáltalán semmiféle problémával nem kell megküzdjön. Ez a cséplő és tisztító rendszer részegységeinek optimális használatát eredményezi.

 

FARMFORUM: Megéri speciális vágóasztalokat használni?

GEORG LANDERL: Ezek költséghatékonysága természetesen attól függ, hogy mekkora területen termesztenek szóját. Az olyan speciális vágóasztalok, mint pl. a 3020-as flexibilis adapterünk, egyre inkább a standard felszereltség részévé válnak az olyan gazdaságokban, amelyek szóját termesztenek. Ez a vágóasztal kifejezetten a termelékenység növelésére lett tervezve szójabab aratásakor. A szemveszteség megelőzése érdekében képes a talajhoz nagyon közel levágni a szárakat - és mindezt nagy termésátlagoknál és minden körülmények között megteszi. Ezen kívül flexibilis kasza gerendával van felszerelve. Ez egy teljes mértékben állítható rugózás rendszerrel van ellátva, amely arra lett kifejlesztve, hogy kis magasságban kövesse a talajfelszínt anélkül, hogy túrná a talajt. A rugalmassága kézzel, vagy feláras opcióként a kombájn fülkéjéből állítható. Ez a talajfelszín közeli aratási képesség a szójabab termésátlagát 10-15 százalékkal is megnövelheti, ami azt jelenti, hogy ez a vágóasztal kis szója parcellákon is nyereséges befektetést jelent. Ez az adapter merev üzemmódra is átkapcsolható, és ebben az állapotában bármilyen kalászos termény betakarítására is alkalmas.

FARMFORUM: Nagyon köszönöm ezt a beszélgetést!

Case IH Magazin