Hírek - Agro-Békés

Autonóm járművek és a CASE IH kísérleti programja

 

Öt kategória alkotja az automatizálás lépcsőfokait. Először vesz részt szántóföldi kísérletben a Bolthouse Farms, a Campbell Soup Vállalat egyik divíziója.

 

 

Az autonóm koncepciójú jármű bemutatása óta a Case IH folyamatosan fejlesztette a technológiát, és további részletekre kiterjedően is dolgozott az automatizáción és az autonómiát segítő mezőgazdasági gépeken. A CASE IH megbeszélések és egyeztetések sorát folytatta partnereivel világszerte, hogy közösen dolgozzák ki, hogyan lehet a technológiát a lehető leghatékonyabban megvalósítani és a mindennapokba átültetni. Az így létrejött Automatizációs Program keretében a Case IH az önvezető technológiát kutatja, fejleszti, és a való élet problémaköreiben teszteli és próbálja ki.

 "Míg az autonóm koncepciójú jármű ismertetése 2016-ban megmutatta a világnak, hogy mire képes ez a technológia, az még valóban csak egy koncepció volt. A működő önvezető traktor bemutatása azonban már lehetővé tette számunkra, hogy párbeszédet indítsunk a gazdálkodókkal és a piac szereplőivel arról, hogy pontosan mire is van szükség a mindennapok mezőgazdasági műveleteihez ma és a jövőben."- mondta Robert Zemenchik, a Case IH AFS globális termékmenedzsere. "Készen állunk arra, hogy megmutassuk, hogyan alkalmazható az automatizáció a mezőgazdaságban, és hogyan tudja továbbnövelni azon precíziós gazdálkodási megoldások hatékonyságát, amelyeket a gazdálkodók jelenleg a gazdaságaikban használnak."

Az automatizálás öt lépcsőfoka a mezőgazdaságban

A világ különböző területei és gazdálkodói különböző szintű automatizálást igényelnek. A kiterjedt, ügyfélközpontú terméktervezésen alapuló kutatás révén a Case IH úgy találta, hogy a jelenlegi és a jövőbeli technológiai igények szerint az automatizálás öt kategóriába sorolhatók a szántóföldi munkálatokat illetően. Az egyes tevékenységekhez kapcsolódó kategóriák és tevékenységtípusok a következők:

  • Irányítás
  • Koordináció és optimalizálás
  • Kezelővel támogatott automatizáció
  • Felügyelt autonómia
  • Teljes autonómia

 

 

"Izgalmas látni azt a hatékonyságot, amelyet az automatizálás és végülis a teljes autonómia hozhat az egyes gazdálkodási műveletekben” - mondta Zemenchik. "A kategóriák mögött rejlő logika az, hogy bemutassuk azt, hogy mi az, ami lehetséges. Ezek a kategóriák nem lineárisak, és egy adott flotta egyszerre több kategóriába is beleilleszthető. Ma már sok ügyfelünk dolgozik a Vezérlés és/vagy a Kezelővel Támogatott Automatizáció kategóriákban. "

 A Case IH által definiált öt kategória egy adott berendezés konkrét feladatainak automatizálásával kezdődik. A Case IH megmutatta az utat azáltal, hogy az 1990-es években az AFS AccuGuide™ automata vezérlővel biztosította az automatizálási technológiát a gyártóknak, és napjainkban is tovább folytatja a fejlesztést az olyan megoldásokkal, mint az AFS AccuTurn™ automata táblavégi fordulási technológia és az AFS Soil Command ™ magágyérzékelő technológia.

 

Az autonóm technológia kutatása és tesztelése a szántóföldön

2018-ban a Case IH együttműködésbe kedzett a Bolthouse Farms vállalattal egy autonóm traktor-kísérleti programon. A program célja annak megértése, hogy az új autonóm technológia hogyan használható és hogyan felel meg a valóságos, a gazdaságon belüli követelményeknek.

"Az autonóm technológiák létjogosultságát vizsgálni egyetlen módon lehet, olyan szántóföldi kísérletekkel, ahol a gazdálkodók a technológiát a saját gazdaságukban használják, integrálják saját flottájukba és így végzik mindennapi tevékenységüket" - mondta Zemenchik.

 

Észak-Amerikában az egyik legnagyobb sárgarépa-termelő, a Bolthouse Farms egy egész éves cikluson át végzi a kísérleti programot négy államra és Kanadára kiterjedő területein. A vállalat nagy hangsúlyt fektet a fejlett technológia iránti nyitottságra, és ezt összekapcsolja a termelékenység növelésére irányuló törekvéseivel, ami ideálissá teszi a Case IH Automatizációs Programja számára.

A kísérleti program elsősorban az elsődleges talajművelésre, és a mély talajművelésre fókuszál – mindkettő egész évben nagyon gyakran ismétlődő feladat a Bolthouse Farms vállalatnál. De a True-Tandem™ tárcsás boronát vagy Ecolo-Tiger® tárcsás lazítót húzó Steiger® Quadtrac® traktorok egy kisebb flottáján is kipróbálják majd. Ez segít majd az autonóm gépvezérlés értékelésében a különböző talajművelési alkalmazásoknál, talajtípusoknál, meteorológiai körülményeknél, érzékelési és észlelési tevékenységeknél.

"Az egyik legfontosabb cél az, hogy agronómiai és kezelői visszajelzést kapjunk az autonóm technológia használatáról valós mezőgazdasági körülmények között, így a Case IH továbbfejlesztheti és tökéletesítheti a technológiai vezérlést és a gép optimalizálási rendszereit" - mondta Zemenchik. "Emellett megtudhatjuk a Bolthouse Farms vállalattól, hogy milyen alkalmazásokat képzelnek el az autonómia segítségével, amire talán még mi sem gondoltunk eddig."

 

Brian Grant, a Bolthouse Farms mezőgazdasági alelnöke az autonóm traktor-kísérleti programot egy lehetőségnek tekinti arra, hogy új módszereket találjon a vállalat működésének hatékonyabbá tételére, és magas minőségű élelmiszereket termeljen az egyre nagyobb keresletet támasztó élelmiszeripar számára számára.

"Most kezdjük el játszani a ‘mi van, ha?’ játékot - ahol meg kérdezzük magunkat és a Case IH mérnökeit, hogy mire képesek az  autonóm traktorok" - mondta Grant. "És ezekre a kérdésekre adott válaszok nem ‘ha’-val, hanem ‘amikor’-ral kezdődnek.

 

A Case IH a kísérleti programjáról és annak eredményeiről további információval jelentkezünk majd!