Hírek - Agro-Békés

A DLG tesztje a Case IH Maxxum 145 Multicontroller traktort minősítette a világ legüzemanyag-takarékosabb szántóföldi traktorjának

 

 

Az új 8-fokozatú, 24 sebességes ActiveDrive 8 sebességváltóval ellátott Case IH Maxxum 145 Multicontroller a Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) (Német Mezőgazdasági Társaság) által végzett PowerMix teszten a négyhengeres traktorok között az eddigi legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztást érte el. Az Agritechnica 2018 kiállításon az „Év Gépe” díjat elnyert új modell 258 g/kWh átlagos üzemanyag-fogyasztást ért el szántóföldi munka során, ami 9,5%-kal alacsonyabb, mint a legközelebbi versenytárs által rögzített 282 g/kWh-os érték.

A tesztet a DLG Frankfurt melletti teszt központjában hajtották végre a DLG PowerMix görgőspad segítségével. Ez a létesítmény a világon a leghatékonyabb ilyen jellegű mérésekre, mivel a mérnökök itt képesek valódi munkakörülményeket reprodukálni.

A tipikus traktorterhelés alapján a DLG 14 terhelési ciklusban végzett méréseket. Ezek alapján határozták meg a teljes üzemanyag és AdBlue fogyasztást, a teljesítményt és végül az energiahatékonyságot. A ciklusok tükrözik a tipikus szántóföldi és szállítási munkákat részleges és teljes terhelés mellett.

A vizsgálatok általános talajművelési feladatokra vonatkoznak, mint az ekével vagy kultivátorral végzett feladatok, valamint a kardántengellyel és a hidraulikus rendszerrel végzett vegyes munkálatokra is kitértek, melyet szerves trágyaszóróval és bálázóval végeztek. Nehéz és könnyű szállítási feladatokat is reprodukáltak annak érdekében, hogy átfogó képet kapjanak a traktor munka közbeni energiahatékonyságáról. Az eredményeket ún. Powermix számban összegzik, amely pontos képet ad a különböző traktor modellek üzemanyag hatékonyságáról valódi munkakörülmények között.

A Maxxum 145 Multicontroller 4,5 literes, négyhengeres, turbófeltöltős és intercooler-es FPT motorral működik, amely megfelel a Stage IV kibocsátási előírásoknak a Hi-eSCR szelektív katalitikus redukáló rendszerrel, mely 107 kW (145 LE) névleges teljesítményt kínál 2200 fordulat esetén, és akár 118 kW-os (160 LE) teljesítményleadásra is képes Power Managment funkcióval. A maximális 114 kW-os (155 LE) teljesítményt 1800 fordulat/percnél éri el, és 129 kW-ot (175 LE) a Power Management-tel.

A DLG PowerMix tesztje során a Maxxum átlagosan 258 g/kWh üzemanyag-fogyasztási értéket mutatott, fajlagos fogyasztása pedig 230-302 g/kWh közé esett (230 g/kWh forgóboronával 100% -os terhelésnél és 302 g/kWh, amikor bálázóval üzemelt).

Az eredmény egyik kulcsfontosságú tényezője volt a traktor ActiveDrive 8 sebességváltója, mely új, 24 x 24 fél-powershift váltó, amely nyolc váltási lehetőséget biztosít három tartományban. Ez a sebességváltó mostantól minden 116LE és 145LE közötti Maxxum Multicontroller traktorban elérhető az ActiveDrive 4 (16 x 16, 40km/h, fél Powershift) és az automata, 50 km/h, CVXDrive (CVT) sebességváltó alternatívájaként. Az ActiveDrive 8 olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek még hatékonyabbá és pihentetőbbé teszik a vezetést, és olyan energiaigényes feladatokra is alkalmas, ahol a nyomaték megőrzése kritikus fontosságú, például a talajművelés vagy nagyméretű kaszák működtetésekor, mivel a tengelykapcsoló pedál használata nem szükséges a sebességváltáshoz.

 Az ActiveDrive 8 első tartományát, amely maximum 10,2 km/h sebességig terjed, nehezebb vonómunkákra és nagyon alacsony sebességet igényelő munkákhoz tervezték, de mászófokozattal is elérhető. A második tartomány a szántóföldön, kaszálón végzett munkák és a homlokrakodót igénylő feladatok közel 90%-át fedi le, lehetővé téve, hogy a traktor teljes terhelés mellett nyomaték probléma nélkül dolgozzon 1,6-18,1 km/h sebességgel. Közúti közlekedés esetére a sebességváltót alakították ki, hogy képes legyen elindulni a harmadik tartományban. A Smart Range Change funkció lehetővé teszi a gyors váltást a harmadik tartományig, amellyel elérhető akár az 50 km/h közúti sebesség is.

Nagy örömmel tölt el bennünket a DLG tesztjének eredménye, hiszen a teszt teljesen objektív,  és minden piaci szereplő etalonnak tartja az egész világon "- mondta Vincent Hazenberg, a Case IH termékmarketing igazgatója. "Az üzemanyagköltségek ma már minden mezőgazdasági termelő számára fontos szempontot jelentenek, tehát a hatékonyság maximalizálása elengedhetetlen a termelési költségek minimalizálása érdekében. A DLG teszt azt bizonyítja, hogy az új Maxxum 145 Multicontroller az innovatív ActiveDrive 8 sebességváltóval a mezőgazdasági termelők számára egyértelmű előnyökkel jár ezen a területen."