A Case IH nyerte az Év Gépe 2018 díjat új Maxxum ActiveDrive 8 traktorával

 

A Case IH új ActiveDrive 8 sebességváltóval felszerelt Maxxum Multicontroller traktor nyerte az Év Gépe 2018 díjat. Az európai agrárújságírókból álló zsűri az elismerés során az igen kedvező költséghatékonyságra és kiváló teljesítményre hívta fel a figyelmet, melyet a jövőbeni tulajdonosok számára kínál a traktor.

 

 

A Machine of the Year vagy Év Gépe díj átadása minden alkalommal az Agritechnica kiállítás fénypontja. A díjakat egy nemzetközi agrárújságírókból és szerkesztőkből álló válogatott zsűri ítéli oda, akik olyan neves szaklapokat képviselnek, mint a német agrarheute, traction, Agrartechnik, Land & Forst, és számos más ország elismert lapjai. A zsűri 14 kategóriában választott nyertest, melyek a traktorok és más önjáró mezőgazdasági gépek közül kerültek ki. Az egyes kategóriák nyerteseit már november közepén kiválasztották, míg az abszolút győztes gépet a Machine Of The Year ceremóniáján hirdették ki.

 

 

 

Az Év Gépe díjat elnyert Maxxum Multicontroller traktor a középkategóriás traktorok csoportjában indult. Az erőgép új fél-powershift sebességváltóval rendelkezik, mely 8 powershift fokozatot kínál 3 tartományban. Ezt hívja a Case IH ActiveDrive8 sebességváltónak, és a már ismert és újrakeresztelt  ActiveDrive4  4x4 sebességes fél-powershift, és fokozatmentes CVXDrive sebességváltók mellett kínál számos előnyt kezelőjének. Az ActiveDrive 8 összesen 24 sebességfokozatot kínál előre és hátramenetben is, amely még hatékonyabbá teszi a traktort és pihentetőbbé üzemeltetését. A mászófokozatok speciális feladatokhoz opciósan szintén elérhetők.

Az első sebességtartomány a 10,2 km/h sebességet éri el, elsősorban nehezebb szántóföldi munkákhoz tervezték, melyek nagyon alacsony sebességet igényelnek, mint az alapművelés vagy a szabadföldi kertészeti munkák, amihez az opciós mászófokozatok is jól jöhetnek. A második tartomány az általános feladatoké, amely lefedi a szántóföldi munkák 90%-át, valamint megfelelő teljesítményátvitelt jelent szálastakarmány betakarítással kapcsolatos feladatokhoz és homlokrakodóval végzett munkákhoz is. Így teljes terheléssel nyomatékveszteség nélkül dolgozhat a traktor 1,6 és 18,1km/h sebesség között. A szállítási feladatokhoz a harmadik tartomány használható, ahol a “skip-shift” sebességillesztés funkciónak köszönhetően lehetőség van gyors fokozatváltásra. Az “autoshift” funkció segítségével a traktor automatikusan kapcsol szántóföldön 8 fokozatot, a közúti szállításnál pedig 16 fokozatot a két felső tartományból. A “kick-down” pedál funkció segítségével sebességváltó visszakapcsol egy fokozatot és felülírja a váltóautomatikát.

 

Üzemeltetés közben a kuplung pedálra gyakorlatilag nincs is szükség, ami jól jöhet teljesítményigényes  feladatoknál, úgymint a talajművelés vagy akár két vagy három kombinációs kaszával végzett munkál. A “power shuttle” terhelés alatt kapcsolható irányváltó helyes beállítása biztosítja, hogy a traktor ne veszítsen vonóerőt lejtőn való irányváltáskor sem, míg az Active Clutch fékpedál-kuplung funkció a megállásokat teszi könnyebbé közúti forgalomba való közlekedéskor vagy bálarakodásnál. Mind az irányváltás, mind a sebességváltás érzékenysége beállítható lassabbra vagy gyorsabbra az éppen aktuális feladattól függően.

 

“Nagy örömmel fogadtuk a Machine of the Year 2018 díjat a Maxxum Multicontroller ActiveDrive 8 traktorunk kapcsán,” mondta Andreas Clauser a CASE IH márkaigazgatója.

 

“Az egyre növekvő input költségek miatt kifejezetten fontos tényező minden gazdálkodó számára a költséghatékonyság. Minden gazdaság élete mást és mást kíván, így ahol a powershift vagy fokozatmentes váltó már nem elégítene ki minden igényt, tökéletes megoldás lesz az ActiveDrive 8 sebességváltó.”