Magyarországon indult el a CASE IH kombájnspecialistáinak képzése

 

Október közepén a gesztelyi Gergely Farm adott otthont a CASE IH európai képzési programjának kezdő állomásához, ahova Közép-Kelet Európa leendő kombájnspecialistáit várták. A Gergely Farm országszerte ismert arról, hogy nagy sikerrel alkalmazza a legújabb CASE IH technológiákat, és ér el kiváló eredményeket az Axial Flow rotoros kombájnjaival. Így a borsodi gazdaság biztosított tökéletes terepet kedvező hozamot ígérő kukorica és napraforgó tábláival, a tréning műszaki és szervizhátterét pedig a CASE IH hazai képviselője, az AGRO-BÉKÉS Kft. látta el.

 

 

 

Egyre szűkülő betakarítási idő, nagyobb piac az Axial Flow kombájnoknak

A CASE IH ezzel az állomással indította el azt a közel két éves tréningprogramot, melynek során az egyes országok CASE IH kereskedőinek műszaki szakembereit képzik olyan kombájnspecialistákká, akik képesek a térségükben működő Axial Flow kombájnokkal kapcsolatban teljeskörű műszaki támogatást nyújtani, beállításaikat a maximális teljesítmény, minimális törtszem és szemveszteség érdekében finomra hangolni, segíteni a kombájn tulajdonosoknak abban, hogy legtöbbet hozhassák ki betakarítógépeikből.

Tévhit, hogy az egy rotoros technológiát alkalmazó Axial Flow kombájnok tengerentúli viszonyok mellett és kizárólag kukoricában teljesítenek jól. Ezt cáfolja az a tény is, hogy évről évre egyre több gazdaságban kapnak lehetőséget Európa szerte, Magyarországon pedig már kifejezetten a technológiát és a márkát keresik a minimális törtszemre és szemveszteségre vágyó gazdálkodók.

Az időjárás egyre szűkebb betakarítási időszakokat tesz lehetővé, mely leginkább a kalászosok aratása során hozhatja ki az Axial Flow kombájnok hatalmas teljesítményét. Így nem csupán ezeknek a kombájnoknak, de a hozzájuk kapcsolódó háttérszolgáltatásoknak és a kombájnok lelkét jól ismerő szakembereknek is jelentős szerepe van és lesz a jövőben a magyar piacon is.

 

 

Mit tud egy kombájnspecialista?

Először is ismeri az Axial Flow kombájnok lelkét is, minden egyes elemét, azok szerepét, funkcióját, átlátja az egy-rotoros-cséplés teljes technológiáját. Gesztelyen három különböző kombájnt ismertek meg tüzetesen. Egy Axial Flow 7240-est, 12 soros NAS napraforgó adapterrel, 8230-as kombájnt, mely 12 soros CASE IH kukorica asztallal dolgozott, és egy 7140-es gépet, ami 8 soros csukható CASE IH kukorica adaptert kapott.

A titok pedig a beállításokban rejlik. A 7240-es és a napraforgó aratás adta a lehetőséget arra, hogy megismerjék a beállítások fontosságát, hiszen itt speciális kosarazásra és cséplőkörmökre van szükség. A rosta, szelelőventilátor, ferdefelhordó beállítások egyenként, és igen nagymértékben befolyásolják a szemveszteséget és a szemtisztaságot. Az egyes paraméterek beállításával száraz és nedves terményben is megtanulhatták, hogy milyen eredményeket hoz egy-egy beállítás finomra hangolása.

A 7140-es kombájn és a törtszem specializáció külön napot kapott a programban. A törtszem mennyiségét kukoricára beállított és nem jól beállított kombájnnál is mérték, mindegyiknél egyenként vizsgálták a rotorfordulat, cséplőhézagok, kosarazás szerepét az elért eredmények kapcsán. Az elméleti, beállításokhoz kötődő programot a beállítások elvégzése, gyakorlati munka követte.

 

 

Kézben kell tartani a betakarítás minőségét

A minél alacsonyabb törtszem és szemveszteség nem csupán belső beállításokkal érhető el, nagyon fontos szerepe van az adapter helyes beállításának is. A betakarítás során keletkező veszteség állhat előveszteségből (melyet a tábla vizsgálata során kizártak), adapter helytelen beállításából adódó veszteségből, és a már említett, rotornál és rostánál keletkező veszteségből. Az adapterveszteség könnyedén követhető a talajon, akár már 100m után is, és kezelhető a vágóasztal hidraulikus törőléc állításával. Több esetet modelleztek a tréning során, a törőléc hézag állításával és a dőlésszög beállításával a kezdeti 3-4%-os szemveszteséget sikerült 0,5%-ra csökkenteni.

Mint minden tréninget, ezt is vizsgával, teszttel zárták, melynek során arra voltak kíváncsiak, hogy a leendő kombájnspecialisták képesek-e kézben tartani a betakarítás minőségét. Ehhez a tökéletesen finomra hangolt kombájnokat több pontban is „elállítottak”, cséplőhézagra, rotorfordulatszámra, rostaszögekre, adapterre, törőlécre, szecskázóra vonatkozóan. Próbaaratás és mérések után meg kellett találni azokat a paramétereket, amik a kedvezőtlen értékeket okozták, és ismét finomra hangolni a kombájnt.

A tréningsorozat természetesen folytatódik, fontos szerep jut majd a precíziós gazdálkodás gyakorlati használatának és a kalászosok betakarításának is. A jövő évi aratási szezonban a tréningen részt vett szakemberek, köztük az Agro-Békés Kft. munkatársai is hasznosítani fogják a tanultakat, és országszerte sok termelőt segíteni abban, hogy a lehető legtöbbet hozhassa ki a kezében lévő technológiából.