Hírek - Agro-Békés

CASE IH flotta a Gergely Farmon - videóval

 

Különleges természeti szépségű környezetben, nagy teljesítményű piros gépparkkal dolgoznak nap mint nap a Gergely Farmon. Ottjártunkkor a Gesztely környéki családi gazdaságban öt Case IH erőgép dübörgött egy táblán – természetesen Bednar munkagépekkel.

 

 

A Gergely Farm egyik főprofilja a növénytermesztés, árpát, búzát, kukoricát, napraforgót, repcét és borsót termesztenek, valamint 150 szarvasmarhával állattenyésztéssel is foglalkoznak. Másik jelentős tevékenységi körük a mezőgazdasági szolgáltatás, a vidék meghatározó bérszolgáltatójaként a szárzúzástól a hidas permetezésig minden feladatot képesek ellátni a szántóföldön – mondta el Gergely József, a családi gazdálkodás vezetője.

 

A Gergely Farm gépparkjának jelentős részét CASE IH gépek alkotják, melyeket az AGRO-BÉKÉS Kft-től vásároltak. 2013-ban érkezett az első CASE IH gép a gazdaságba. A Magnum 340-es traktor az akkori nagy traktor kiváltását oldotta meg. Ugyanezen év őszén került a Gergely Farmra az egy rotoros technológiával dolgozó Axial Flow kombájn, melyet számos más CASE IH gép követett. A flotta részét képezi még két további 8230-as CASE IH Axial Flow kombájn, egy Puma 230-as traktor, egy Puma 170-es traktor, két MXU 125-ös traktor is. Gergelyék legújabb szerzeménye a törzscsuklós, gumihevederes járószerkezettel ellátott Quadtrac 620-as traktor, mely ugyan még csak 400 üzemórát teljesített, de előnyei már most látszanak.
Ezek közül Gergely Dávid kiemelte a jelentősen könnyebb közúti közlekedést. Az előző traktor ikerkerekezése és 4 méteres szélessége miatt útvonalengedélyre volt szükség, mely nagyban megnehezítette a bérszolgáltatás miatti gyakori vonulást. A Quadtrac szélessége nem haladja meg a 3 métert, így nincs szükség útvonalengedélyre, sokkal könnyebben és gyorsabban odaérnek egyik tábláról a másikra.

 

Bednar munkagépekből is felvonult a teljes búza termesztéstechnológia gépsora. A hét különböző bemutatott eszköz között

  • 6 méteres szárzúzó,
  • 4 méteres függesztett lazító,
  • műtrágya-kijuttató fronttartály,
  • Terraland kombinált tárcsás lazítóeszköz
  • a népszerű Atlas rövidtárcsa
  • egy Direktvetőgép
  • és a 10 méteres Swifter magágyelőkészítő is dolgozott a szántóföldön.