Hírek - Agro-Békés

IX. Agro-Békés Nyílt Nap

Agro-Békés szakmai nap Case IH traktorokkal

 

 

Csúcskategóriás erő- és munkagépek, a gyártósorról egyenesen a helyszínre érkező újdonságok és látványos gyakorlati bemutatók várták május 29-én a békéscsabai repülőtérre érkezőket az idén 15 éves Agro-Békés Kft. nyílt napján.

Teljes képgaléria az Agro-Békés nyílt napjáról >>>

A hagyományoknak megfelelően, május utolsó péntekén immár 9. alkalommal megtartott rendezvényre minden eddiginél több, ezúttal mintegy 350 regisztrált személy volt kíváncsi. Érthető módon, hiszen az országban egyre több helyen elérhető, az Agro-Békés Kft. által forgalmazott, a legjobb import és hazai gyártók kiváló termékeit ezúttal munka közben is meg lehetett csodálni.

„Igyekeztünk olyan időpontot találni, amikor a tavaszi munkálatok után, de még az aratások megkezdése előtt a lehető legkevesebb a munka, így ez évek óta adott, a helyszínnel kapcsolatban azonban már felmerült némi gond, mert ilyenkor már nem sok gazdánál van olyan felszántható, lazítható, tárcsázható földterületet, ahol dolgozhatunk.” – mondta az Agrofórum Online érdeklődésére Grósz Gábor, az Agro-Békés kereskedelmi igazgatója. A Békéscsabai Repülőtér ősgyepe azonban alkalmas helyszínnek mutatkozott. „Az első néhány nyílt nap a telepünkön volt, de ott nem tudtunk gyakorlati bemutatót tartani, 5 éve települtünk ki, hogy munkavégzés közben is megmutathassuk a gépeinket.”

A kereskedelmi igazgató hangsúlyozta a minőségi gépek forgalmazásának fontosságát, ugyanis vevőik is csak így lehetnek elégedettek. „A portfóliót is ennek szellemében állítottuk össze hosszú évek alatt és a forgalom megoszlásában is három márka alkotja a gerincet.”

Az Agro-Békés 2014-től a CASE IH termékeinek országos importőre, az idei évtől pedig a cseh Bednar mezőgazdasági gépgyártó hazai vezető képviselője. A cég életében jelen lévő harmadik kiemelt márka, a Kverneland, melynek munkagépei mellett a palettát további import és vezető hazai gyártók termékei gazdagítják. Ilyenek az MTZ (Belarus) traktorok, a McHale bálázók, a Weidemann teleszkópos rakodók, a Huniper önjáró és vontatott permetezők, a Kühne talajművelők.

A partnereik teljes körű kiszolgálását, a megfelelő szervízhálózatot az ország négy pontján (Békéscsaba, Abony, Bakonyszombathely és Cserkút) lévő telephelyek biztosítják.

A rendezvényen Grósz László ügyvezető az elmúlt 15 év tükrében az előretekintés fontosságát hangsúlyozta. „Egy-két éven belül már nyolc telephellyel szeretnének rendelkezni, hogy viszonylag mindenkihez közel lehessünk.”

„Korszerű gépek nélkül nincs korszerű mezőgazdaság” – ezt már a szintén jelen lévő Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei elnöke hangsúlyozta, aki a tavalyi évre vonatkozóan 3700 értékesített gépről számolt be, ami 2013-hoz képest 1700 darabos növekedést jelent.

A 17, a traktorok teljesítménykategóriái szerint összeállított és felvonultatott erő- és munkagép kapcsolat igazi ínyencségekkel is szolgált. A kisebb MTZ erőgépektől a nagyobb teljesítménnyel rendelkező MTZ fejlesztéseken is át egészen a csúcskategóriás, 24 tonnás önsúlyú CASE IH Quadtrac-ig és a CASE IH Puma és Magnum család gépei, valamint a CASE IH gabonakombájnjai is felsorakoztak.

A munkagépek között a Kverneland, a Bednar termékpalettája mellett a McHale zöldsorát is meg lehetett tekinteni, ezek többsége a délutáni gyakorlati bemutatón munka közben is megmutatta tudását.

CASE IH AXIAL-FLOW 7240, 8240 és 9240 gabonakombájn

Az egyedi ROTOROS technológiával verhetetlen teljesítményt nyújtó, minimális törtszemmel, szemveszteséggel és szennyeződéssel dolgozó kíméletes cséplésű 7,6 m-12,5 méter széles vágóasztalú gépek opcióban VARIO kaszagerendellyel is választhatók. Az új vágóberendezést új és flexibilis kaszagerendely különbözteti meg a többi modelltől. Ez egy teljesen állítható rögzítő rendszerből áll, mely a talajfelszín egyenetlenségeire reagálva állítja magát – még alacsony magasság-beállításnál is – anélkül, hogy besüllyedne a talajba. A vágórendszer és a talaj közötti távolság manuálisan, vagy opcionálisan a betakarító kombájn fülkéjéből állítható.

Bednar tárcsás tarlóhántók, vetőgépek

„A Bednar kezdetben nagy fogószélességű gépeket gyártott, főként az orosz és az ukrán piacra, majd a cég fejlődése révén mára már a kisgazdaságok igényeit is ki tudja szolgálni. Az országban évek óta 4-5 forgalmazóval dolgoztunk együtt, de mindeddig az igazán megfelelő partnert nem találtuk. Az idei évtől az Agro-Békés lett az exkluzív partnerünk” – mondta a cseh cég hazai képviselője, Szabó Attila, aki termékpalettájukról három munkagépet emelt ki.

A SwifterDisc rövidtárcsa termékcsalád fő előnye a konkurensekkel szemben, hogy beépített futóművel rendelkezik, stabilitását a hátul lévő osztott háromrészes henger biztosítja, ami által kiküszöbölhetővé válnak a többi rövidtárcsánál jelentkező hibák (pattog, ugrál, oldalirányban kisodródik).

Az ATLAS AO robusztus szerkezeti kialakítású tárcsás tarlóhántó magas munkasebességgel, 620 x 6 mm-es tárcsaméretének köszönhetően még akár a 16 cm-es kukoricatarlóban és napraforgóban is jól használható, mivel valamennyi tárcsája „non-stop biztosítású” rugózással szerelt.

Az Omega OO 4000-es gabonavető egyenesen a gyártósorról érkezett a békéscsabai gépbemutatóra. Az univerzális vetéshez, mulcs- vagy tarlóvetéshez egyaránt használható 4 ezer literes tartályú eszköz egyszerű irányítású (ISOBUS), PSP-rendszerének köszönhetően a vetőmag egyenlő mélységben helyezhető el a munkaszélesség mentén, 120 kg-os paralelogramma kialakítású vetőcsoroszlya-rendszere biztosítja a minőségi vetést még száraz talajokon is, 12,5 és 16,5 cm-es sortávolsága a talajnedvesség és a haszonnövény fajtájának függvényében választható.

Noha a Kverneland a Nagy Talajművelő Show idején (július 31. – Szentlőrinc, augusztus 11. – Tordas, augusztus 14. – Hajdúböszörmény) mutatja be eddig titokban tartott újdonságait, a cég ügyvezetője, Nagy-György János az itt is munkára fogott ekék (váltvaforgató ekék, ágyekék), rövidtárcsa, kultivátor, és a Bábolnán díjazott Accord u-drill vetőgép mellett a TL család műtrágyaszóróját ajánlotta olvasóink figyelembe.

Kverneland Accord Exacta TL 1875 GEOspread műtrágyaszóró

A 10-42 m munkaszélességű, elektromos vezérlésű súlymérő rendszerű gép kétfajta alaptartály térfogattal (1500 l, 1875 l) választható, melynek végső kapacitása három magasítással (3450-3900 l-ig) érhető el. A 2-2 súlymérő cellával ellátott, valamint egy referenciaszenzorral kiegészített szerkezet biztosítja, hogy egyenetlen, illetve lejtős talajon dolgozva is pontos mérési adatok legyenek közölhetők. A súlymérő rendszer 1-3 kg/ha pontosságú. A szemcseméret-osztályozóval, 2 db szórótárcsával és 8-8 db szórólapáttal szerelt készülék GPS-vezérlésű automata szakaszolóval is rendelkezik.

A látványos gyakorlati bemutatót tombolasorsolás zárta, melynek három szerencsés nyertese egy sétarepülés során madártávlatból is ellenőrizheti majd a nap során megmunkált földek minőségét.

(Csomós Éva - Agrofórum Online)