Hírek - Agro-Békés

Hajdúságban dolgozik az első magyarországi Optum traktor

 

Berettyóújfalura került az első itthon munkába állt CASE IH Optum CVX traktor. A 300 lóerő teljesítményű traktor 2017-ben az Év Traktora lett Európában, melyet az egyedülálló és egyben kiváló teljesítménye és súlyozás miatt nyert el. Ez volt az a tényező, ami miatt ifj. Kovács Zsigmond berettyóújfalusi gazdálkozó a beszerzése mellett döntött.

A Kovács család 1994 óta gazdálkodik, Zsigmond 2002 óta foglalkozik növénytermesztéssel. 300 hektár saját területet művel és ugyanennyi bérmunkát vállal. A hagyományos kalászos gabonák, kukorica és napraforgó mellé az utóbbi években került be a repce és az olajretek, illetve a vetőmag célú növénytermesztés is egyre nagyobb szerepet kapott a gazdaságban.

 

 

Ezeket a feladatokat egy CASE IH Maxxum 115 traktor és egy CASE IH Puma 165 traktor látta el. A Puma traktor cseréje időszerű lett, így került a helyére a CASE IH Optum 300CVX traktor, melyet a gazdaság vezérgépeként használnak. „Kipróbálásra kaptuk meg az Optum traktort az AGROBÉKÉS-től, ami szerelem volt első látásra. Az 5 késes lazítót a kötött talajokon is igen jól vitte. Univerzális traktort kerestünk, mert a Pumát a kötött talajokhoz kicsinek találtuk, a Magnumot azonban nagynak. Az Optummal megoldjuk a keményebb talajművelési feladatokat, de bálázót is tudunk vele húzni vagy pótkocsit is vontathatunk vele.”- magyarázta Kovács Zsigmond.

A két traktor mellett egy CASE IH Axial Flow 6140-es egy rotoros kombájn is szolgál a Kovács gazdaságban tavaly óta. Zsigmond egy AGROBÉKÉS rendezvényen ismerkedett meg közelebbről az egy-rotoros technológia ígérte előnyökkel, melyek közül a kiváló szemminőség és a kedvező csírázási arány a vetőmag célú termesztés miatt számukra is nagyon fontos volt. „Több konkurens kombájnt is megnéztem, de az egy rotoros rendszernek nagyon megfogott az egyszerűsége. Nincs túlbonyolítva, és eddig ez igazolta is magát, mert még nem kellett hozzányúlni. Elégedett vagyok a szemminőséggel, még az olajretek betakarítását is megbízhatóan megoldom vele.” - mondta el Zsigmond. A kombájn és az Optum traktor már a 2,5cm-es pontosságot biztosító AGROBÉKÉS RTK-val dolgozik.

 

 

Piacvezető technológiákra és a mögöttük álló megbízható vevőszolgálati rendszerre mindenképpen szükség van a Kovács gazdaságban, hiszen a jövőben művelt területeik bővítését tervezik, és szeretnének még nagyobb arányban foglalkozni a vetőmag előállítással. Hamarosan a Maxxum traktor cseréje is aktuális lesz, ennek az utódja már biztosan az új CASE IH Maxxum lesz, melyet Zsigmond a CASE IH ausztriai gyárában tett látogatáson már ki is szemelt.