Hírek - Agro-Békés

A Case IH 2017-ben ünnepli 175 éves jubileumát

 

A kezdetek
A vállalat elindulása szervesen kapcsolódott az amerikai gazdaság indulásához, hiszen az amerikai úttörők nyugat felé haladva újabb gazdaságokat hoztak létre, hogy élelmiszerrel lássák el a keleti területek növekvő népességét. Case 1869-ben megépítette az első gőzgép meghajtású traktort, melyet, bár kerekekre szerelték, továbbra is lóval vontatták, s csupán más berendezések meghajtására szolgált. Majd 1876-ban elkészítette az első gőzgép hajtotta önjáró vontatót. Mivel a cséplésben a gőzgépek hamarosan leváltották a lovakat, a J.I. Case Treshing Machine Company 1886-ra a világ legnagyobb gőzgépgyártójává vált.

International Harvester

1902-ben öt vállalat összeolvadásával Chicagoban létrejött az International Harvester Company. A megállapodás létrehozója maga J.P. Morgan, az amerikai bankár, az akkori idők vállalati finanszírozásának és ipari konszolidációjának meghatározó szereplője volt. A vállalat első kombájnját 1915-ben gyártotta, majd 1923-ban mutatta be a Farmall®-t, a világ első kapásnövény művelésre szánt traktorát. Ezzel traktorok és művelési eszközök forradalmian új, egységes rendszerét alkotva meg, nagyobb termelékenységet, megbízhatóságot és biztonságot nyújtva a szántás, vetés és művelés során. Az International Harvester több, mint ötmillió Farmall traktort értékesített, és 1977-ben piacra dobta az egyedülálló, Axial-Flow® rotoros kombájnt, amely egyszerűségével, a gabona minőségével, a szemveszteség csökkentésével, a betakarított terményhez való adaptálhatóságával, valamint magas használati értékével forradalmasította az iparágat. Az Axial-Flow kombájnok napjainkban is etalonnak számítanak a betakarítási minőség tekintetében.

Megszületik a CASE IH

A Case IH 1985-ben alakult meg, amikor J.I. Case felvásárolta az International Harvester mezőgazdasági üzletágát, így egyesítve egyetlen márkában a Case és az IH örökségét. Első terméke az 1987-ben, a 160-240 LE közötti teljesítménytartományban gyártott Magnum traktor volt, amely traktorok közül az elsőként kapta meg a Kiváló Ipari Tervezésért díjat (IDEA – Industrial Design Excellence Award). Napjainkban, akár 380 LE teljesítményével, a Magnum továbbra is az egyik legismertebb Case IH termék, s több mint 150 000 darabot adtak el ezidáig belőle.

Az 1996-ban bevezetett, forradalmian új Quadtrac traktor a mai napig páratlan színvonalat testesít meg. Jelenleg ide tartozik a világ legerősebb, sorozatgyártás keretében előállított traktora, az akár 692 LE teljesítményre képes Steiger® Quadtrac 620, mely hatékony, talajkímélő művelési és vetési koncepciók alkalmazásával együtt nyújtja a lehető legnagyobb  vontatási teljesítményt.

A jelenkor legfontosabb fejlesztései:
  • A vállalat műszaki újításai töretlenül folytatódnak azt követően is, hogy a Case IH az ezredfordulón újra piacra dobta a Farmall márkát.
  • A Case IH 2,5 cm pontosságú precíziós gazdálkodási rendszere (AFS™) immár több mint két évtizede a precíziós művelés élvonalába tartozik, a műholdas technológia kínálta lehetőségek kihasználásával segítve a gazdálkodókat a termelékenység és jövedelmezőség maximalizálásban.
  • A Case IH 2000-ben vezette be a fokozatmentes automata váltót alkalmazó technológiát, mely a teljesítmény és üzemanyag-hatékonyság optimális kombinációjának elérését teszi lehetővé a CVX traktorok tulajdonosai számára.
  • A szabadalommal védett „Efficient Power” motortechnológiák alkalmazása teszi lehetővé a legújabb Stage IV-es (Tier 4 Final) kibocsátási normának történő megfelelést bonyolult kipufogógáz-visszavezető rendszerek vagy részecske szűrők alkalmazása nélkül.
  • 2014-ben az olaszországi Bolognában rendezett EIMA Nemzetközi Kiállításon a Magnum 380 CVX elnyerte az Év traktora 2015 címet. Ugyanebben az évben dobta piacra a Case IH a Rowtrac CVX-et, mely a hevederes és kerekes traktorok előnyeit egyesíti.
  • A Case IH díjnyertes sorozata 2015-ben folytatódott, az Agritechnica kiállításon az új Optum CVX traktor kapta az Év erőgépe 2016 címet. A zsűrit lenyűgözte a „power pack” kivitel, a kiváló teljesítmény-súly arányok, a manőverezhetőség, hatékonyság és megbízhatóság.
  • Az Optum 300 CVX az Év traktora 2017 elismerésben részesült a 2016-ban Olaszországban rendezett EIMA nemzetközi mezőgazdasági gép kiállításon. A zsűri tagjai elismeréssel adóztak az európai gazdák igényeit kiszolgáló kimagasló teljesítménynek és alacsony tömegű kialakításnak. A díj egyben a Case IH „gazdálkodó központú” filozófiájának elismerése az egyre szélesedő nagy teljesítményű/kompakt traktor szegmensben.
  • Az USA-ban megrendezett 2016-os Farm Progress kiállítás látogatói döbbent csodálkozással fogadták a Case IH önvezető traktor koncepciójának bemutatását. Ez az önálló, számos különböző művelési eszközzel kiegészített működésre képes, úttörő elképzelés azzal a céllal született meg, hogy a mezőgazdaságot hatékonyabbá, gazdaságosabbá és környezetbarátabbá tegye egy olyan időszakban, amikor szakképzett munkaerő toborzása a világ számos pontján problémát jelent a gazdák számára.