Hírek - Agro-Békés

Case IH nyerte a 2017 Év Traktora díjat az Optum 300 CVX-szel

 

Az olaszországi EIMA nemzetközi mezőgazdasági show-n került kihirdetésre a díj. A zsűri többek között a nagy teljesítmény és alacsonyabb súlyarány miatt találta a traktort Európa legjobbjának. A traktor igény szerint továbbsúlyozható a kedvező vonóerő érdekében. A kialakítás optimális hatékonyságot és talajvédelmet kínál.

 

 

A 2017-es Év Traktora díjat a CASE IH Optum 300 CVX traktora nyerte, köszönhetően annak, hogy a márka és modell kialakításával erősen fókuszál a gazdálkodók számára fontos talajvédelemre és üzemanyag hatékonyságra. Az Európa legnívósabb mezőgazdasági szakújságíróiból álló zsűri a díjjal az Optum CVX legfontosabb előnyét ismerte el, mely a nagy teljesítmény és kompakt méret kombinációja, valamint az egyik legfontosabb igény a gazdálkodók részéről.

 “A Machine of the Year 2016 díj után a 2017 Év Traktora cím is hűen tükrözi az európai mezőgazdasági szakma elismerését az Optum megfelelő kialakítására vonatkozóan, mely jelentős előrelépést és mérföldkövet jelent a traktorok műszaki hátterében,” mondta el Dan Stuart, a Case IH európai nagy teljesítményű traktorok termék marketing menedzsere.

 

 

Az Optum CVX-et az Amerikában gyártott Magnum és az ausztriai gyártású Puma sorozat közé pozícionálták, és szintén St. Valentin-ban szerelik össze. Az Optum traktorok egy teljesen új, erős és mégis kisebb üzemi tömegű kialakítást kaptak. Az erős első híddal és új olajteknő kialakítással, jó manőverezhetőséggel és kedvező teljesítmény/súly aránnyal jól illeszkedik a 250-300 lóerős traktorokkal szemben támasztott követelményekhez.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy megfelelő azon feladatok elvégzésére, ahol nagy teljesítményre, de egyben viszonylag kisebb üzemi tömegre van szükség – például nagyobb munkaszélességű kaszákkal való munkavégzés esetén, ahol fontos a gyep állapotának védelme. De olyan feladatoknál is nagyon jól teljesít, ahol a vonóerő és a teljesítmény a fontos, például nehéz szántóföldi munkáknál, hiszen az Optum CVX tetszés szerint súlyozható hagyományos kialakítású traktorrá. Közúti szállítás esetén az Optum a rakományhoz igazítva súlyozható a maximális biztonság és üzemanyag hatékonyság érdekében.

 

A CASE IH fokozatmentes CVX váltótechnológiája és a Hi-eSCR technológiával szerelt FPT 6,7literes hat hengeres motor mellett az Optum CVX új, olajteknő központú kialakítást kapott. A traktor üzemi tömege 11.000kg, a kialakítás azonban egészen 16.000kg-os maximum össztömeget enged meg. Az üzemanyag hatékonyságot a csökkentett motorfordulatszám menedzsment is szolgálja. A traktor két percnél hosszabb idejű állása esetén pedig 850-es alapjárati motor fordulatszámról 650 fordulat / percre csökkenti motor fordulatszámát.

 Az eredmény olyan traktor lett, mely nagy hangsúlyt fektet a talajvédelemre, hiszen pontosan olyan súllyal üzemeltethető, melyre éppen szükség van. Az üzemeltető kisebb gumiabroncs- és alkatrészkopással számolhat annál, mintha nagytömegű traktort használna könnyebb szántóföldi vagy szállítási feladatokra. Az üzemanyag felhasználás is kedvezően alakul, a DLG Powermix tesztje szerint 249g/kWH-val kell a tulajdonosnak számolnia. A 2017-es Év Traktora díj azt mutatja, hogy milyen fontosak is ezek a jellemzők a mai modern mezőgazdaságban.