Hírek - Agro-Békés

Agronomic Design - Talajvédelem gépész szemmel

 

Talajkímélő workshopon beszélgettünk partnereinkkel a talajtömörödöttség kialakulásának okairól, következményeiről, a lehetséges megelőzési megoldásokat gépészeti szempontból be is mutattuk. A téma igazán aktuális a napok alatt lehulló rekord mennyiségű csapadék mellett.

 

Mi a talajtömörödés? Mik a jelei és következményei?

A talajtömörödés olyan mechanikai stressz, deformálódás, mely által romlik a vízbeszivárgás és áteresztőképesség, a növények tápanyag felvehetősége, ellenálló képessége a betegségekkel szemben. A növények gyökérzete deformálódik, nő a kipárolgás, nitrogén veszteség lép fel. A talajtömörödöttség eredménye számokban kifejezve 15-30%-kal kevesebb termés is lehet.

A tömörödés mértékének és a tömörödött réteg mélységének megállapítására sok lehetőség van. Mi ezek közül a penetrométeres vizsgálatot választottuk és mutattuk be a gyakorlatban.

A talajban kialakult tömörödést 2 fontos ok tudja kiváltani: az egyik a művelési hibából/hibákból jön létre. A művelőtalp tömörödés a rendszeresen bolygatott réteg alatt képződik. A másik pedig taposási kár eredetű, ami a talaj felszínétől különböző mélységekig terjedhet ki.


 
Hogyan előzhetjük meg?

 

Kerekes járószerkezetnél:

A talajon közlekedő motoros gépek gumiabroncsainak belső levegő nyomása jelentős befolyással van :

a taposott nyom mélységére, a talajra gyakorolt nyomás nagyságára, talajtömörödésre, vontatási jellemzőkre, kerékcsúszásra, üzemanyag fogyasztásra, a motoros gépre és annak egységeire a járószerkezetről átadódó rezgések, egyéb terhelések nagysága miatt, gumiabroncs kopására, gumiabroncs élettartalmára.

Már 0,1 bar belső levegő nyomás érték változás is jelentős befolyásossal van az előzőekben felsoroltakra. Ezért nagyon fontos mind a gépüzemeltetőknek, gépkezelőknek és tulajdonosoknak is ezzel foglalkozni, hiszen már egy új traktor esetében a rá szerelt gumiabroncsok teljes értéke az új traktor árának akár 5-15%-a is lehet. Természetesen ez igaz minden más egyéb önjáró betakarító gépre is. Ezért ne csak gumiabroncsként tekintsünk a felszerelt abroncsra, hanem egy olyan gépegységre, ami bizonyos időközönként beállítást és karbantartást igényel.

 

A belső levegő nyomás beállítására ma már több műszaki megoldás is van. A workshop-on az AIRBOOSTER készletet vizsgáltuk meg, amit a traktor légfékrendszerének egyik ágához csatlakoztattunk és segítségével végeztük el a guminyomás beállítását. Megmértük, hogy mennyivel csökken illetve nő az adott guminyomás értékek esetén a felfekvési felület. A túlzottan magas guminyomás un. bulldózer hatást hoz létre, melynél az abroncs egy vályút hagy maga után, maga előtt tolja a földet és felfekvési felületen jelentősen lecsökken. A kisebb felületen való érintkezés nagyobb talajra nehezedő nyomást jelent, ami máris a talajtömörödés kialakulását segíti. Ezért érdemes a szántóföldi munkához megfelelő guminyomást választani és azt beállítani.

 

Hevederes járószerkezetek használata

A nagy vonóerőt igénylő munkákhoz 340 LE felett vagy kerék – gumihevederes járószerkezettel szerelt traktor, vagy törzscsuklós kerekes ill. törzscsuklós gumihevederes járószerkezettel szerelt traktort érdemes választanunk. Ezek a gépek már rendelkeznek a megfelelő üzemi tömeg / LE aránnyal, járószerkezeteik pedig megfelelő felfekvési felületet biztosítanak ahhoz, hogy a gépek talajtaposását minimalizálják, a vonóerőt maximálisan adják le még a fordulókban is, csökkentsék illetve megszüntessék a talajcsúszást.

Megdöbbentő megállapítás volt sokak számára, hogy egy 24,5 tonnás Quadtrac által talajra gyakorolt nyomás kisebb, mintha egy 100 kg-os ember 1 lábon állna a talajon.

 

 

 

Magnum Rowtrac járószerkezeti előnyök - Állandó 4-pontos talaj-járószerkezet kapcsolat


Első hídra szerelt széles, alacsony nyomáson üzemeltethető gumiabroncsokkal és hátsó gumihevederes járószerkezettel (két különböző szélességben: 610 mm és 762 mm) épített konstrukciónál óriási előny a pontos, állandó talaj-kerék/heveder kapcsolat. A gyakorlatban második óriási előnynek számít a kerekes traktorokra jellemző ívek forduláskor, stabil vonóerő a fordulókban is a hátsó hevedereknek köszönhetően. A fordulókban nincs se talajnyírás, se talajtúrás.

 

 

 

Quadtrac törzscsuklós gumihevederes traktor

Amikor maximális teljesítményre és vonóerőre van szükség kompromisszumok nélkül a lehető legkisebb talajra nehezedő nyomással. Ilyenkor a CASE IH Quadtrac-ra van szükség. 20 év tapasztalat áll a gumihevederes járószerkezet mögött, a traktor teljesítménye pedig a legnagyobb a piacon.

A Quadtrac 4 gumihevederes járószerkezete 3 különböző szélességben érhető el (610 mm, 762 mm, 914 mm). Járószerkezetének kialakítása egyedi előnyöket jelent a felfekvési felületek szempontjából. A kerékcsúszás nélküli, maximális vonóerő leadás mellett megelőzhető a talajtaposás, így a talajtömörödés, törzscsuklós géptörzs kialakítása pedig további előnyöket kínál. A traktor 470 és 620 lóerő közötti teljesítménytartományban érhető el.

Tudjon meg többet a hevederes járószerkezetekről!

 

 

Szabályozott közlekedésű gazdálkodás - Precíziós gazdálkodás

A XXI. század mezőgazdaságának felfokozott termelésére az egyre nagyobb birtokméretek és a nagy teljesítményű és modern technológiájú géppark alkalmazása a jellemző. A gépesítés modernizálása elkerülhetetlen, bár minden egyes lépés kedvezőtlen hatással van talajaink állapotára. Erre jelent megoldást a szabályozott közlekedésű gazdálkodás, mely precíziós gazdálkodással könnyedén megvalósítható. Lényege, hogy a munkagép szélességek és a vágóasztal szélesség összhangba hozásával kisebb forgalmat és talajterhelést jelent, mely jelentősen csökkenti a talajtaposást, a talajtömörödést és nagyobb terményhozamot biztosít.

A műholdas vezérlés alkalmazása a meglévő géppark esetén is jelentős előrelépést jelent üzemanyagtakarékosság és a talajtömörödés visszaszorítása érdekében, melyhez az évek során a géppark egyébként is szükségszerű és átgondolt cseréjével a szabályozott közlekedésű gazdálkodás is megvalósítható.

Az Agro-Békés Kft. által létrehozott RTK hálózattal 2,5 cm-es bármikor megismételhető pontosságot érhet el az ország bármely pontján. Az AGROBÉKÉS RTK-ról ITT tudhat meg többet.