Hírek - Agro-Békés

Összehangolt munka - Case IH traktor és Bednar sorközművelő 45cm-es repcevetésben

Ha komplex megoldást szeretne

Összehangolt munka: Case IH PUMA 200 CVX traktor keskeny kerekezéssel,
Bednar RN S 12 soros sorközművelő kultivátor kamerarendszerrel 45cm-es repcevetésben

 

Nem gépet, hanem megoldást szállítunk – valljuk mindannyian az Agro-Békés-nél. Így volt ez október elején is. Polgárdiban, a Szekeres Kft. gazdaságában üzemeltük be azt a rendszert, mely a költség-bevétel tényezők szem előtt tartása miatt a 45cm-es sortávra vetett repce költséghatékony és precíz sorközművelését célozta meg. A kísérleti területek alaptrágyázás gyanánt két mázsa műtrágyát kaptak, melyet a vetéssel egy menetben talajoltó készítménnyel egészítettek ki a megfelelő növénykondíció és a gyors növekedés érdekében.

 

Szekeres Kft. gazdaságában hazánk egyik vezető vetőmag előállítója és szállítója végez kísérletet a repce 45 cm-es sortávban történő vetésére és termesztésére. Ehhez az általuk fejlesztett drazsírozott vetőmagot használtak. A választott hybrid fenológiai jegyei közül leginkább a következőkre hatnak:

 1. A növénymagasság akár 10-15 cm-el is csökken
 2. A becőréteg lényegesen vastagabb, az elágazások száma nő
 3. Az elágazások a talaj közvetlen közelében már megjelennek (akár 16-18 elágazás)
 4. A hektáronkénti tőszám alacsonyabb, a várható hozam pedig jóval magasabb a normál sortávra vetett repcével összehasonlítva

Művelés szempontjából azonban speciális igényű hibridről van szó, hiszen deszikkálásra, vetés után pedig sorközművelésre is szükség van, mely az alapkoncepciótól nem térhet el, tehát üzemanyag felhasználás és egyéb téren is költséghatékonynak kell lennie.

Erre a feladatra állítottuk össze a Case IH és a Bednar kettősét. A demón egy Puma 200 CVX traktor és egy Bednar RN S 12 soros, 45 cm-es sortávra gyártott sorközművelő kultivátort hangoltunk össze. A traktor 13,6 R 36 első és 380 / 90 R 50 hátsó ápolókerék kerekezéssel dolgozott. A PUMA traktor CVX fokozatmentes sebességváltóval rendelkezik, ami fokozatmentes haladást tesz lehetővé a saját fejlesztésű dupla kuplung technológia segítségével a folyamatos erőátvitel, a hatékony teljesítmény és az optimális üzemanyag felhasználás érdekében az automatikus motorfordulatszám szabályozás funkció aktiválásával. A Bednar RN S sorközi talajlazításra, gyomirtásra tervezett kultivátor. A feladatnál a munkagép 100%-os átfedést biztosító lúdtalp kapáit használtuk, melyek tökéletesek fiatal növények esetén. A kapás művelőelem kifordítja a gyomokat a földből, a gyökérzet közül kirázódik a föld, így az hamarabb elszárad.

Az összeállítás különlegessége a Bednar Culticam rendszere volt, melyet a Case IH gyári automatikája segített. A rendszerek összehangolását és a kultivátor beállítását követően a gépkezelőnek figyelte visszajelző műszekeret, kezelő egységeket és a kultivátor munkáját. A hidraulikus 3 pont orsó működtetésével akár mm-es pontossággal tudta a kultivátor munkáját menet közben az üzemeltetési körülményekhez igazítani, mely akár már az első valódi levelek megjelenésétől igen korai művelést tesz lehetővé.

A 45cm-es sortávú vetés sikeressége a vetőmag esetén csak nyáron látszik majd, a sorközművelés hatékonysága azonban azonnal mérhető volt. A sorközművelést lehetővé téve keskenykerekezéssel dolgoztunk, a 200 lóerős traktor fokozatmentes váltója kényelmes munkát és üzemanyag felhasználásban is kedvező értékeket hozott. A Bednar Rowmaster sorközművelője a kamerarendszerrel pedig a feladathoz elengedhetetlen precizitást és korai művelést tette lehetővé.

Ha Önnek is van egy tervezést és komplex megoldást igénylő gépes feladata, keresse fel szakembereinket!

 

Puma traktorcsalád főbb műszaki jellemzői:

Bednar Rowmaster RN  S sorközművelő főbb jellemzői:

 • FPT motortechnológia: 130 – 230 LE névleges motorteljesítménnyel
 • Fél-full powershift vagy fokozatmentes sebességváltó
 • Nagyteljesítményű hidraulika rendszer
 • Mechanikus vagy elektromos hátsó hidraulika csatlakozók
 • Aktív, rugózott első híd és rugózott fülke opciók
 • Csúcskategóriás vezetési kényelem
 • Kimagasló üzemi tömeg 7,2 tonnától
 • Igényhez igazított automata kormányzási opciók
 • Gyomok és gyomrépa irtására irányuló precíz sorközművelés
 • A talajkéreg feltörésével több levegő jut a növényekhez
 • Karbantartásmentes paralelogramma felfogatású művelési egységek mélységtartó kerékkel
 • Fokozott nyomáskifejtés a talajra a művelőegységek szilentblokkos elhelyezésének köszönhetően
 • Precíz vezérlés CultiCam optikai berendezéssel már az első pár valódi levéltől
 • 3 művelőegység típus – lúdtalp kapa korai műveléshez, vésők késői műveléshez, vésők talajtakaró kapával
 • 2.7, 4, 5.4 és 8.1 méteres munkaszélességgel